Kuglanje SB

Image

Slavonski Brod je industrijsko, kulturno, upravno, sudsko i financijsko središte Brodsko-posavske županije, po veličini, broju stanovništva i značaju drugi grad u Slavoniji, a sedmi po veličini u Republici Hrvatskoj. Sastoji se od 3 naselja: Slavonski Brod, Brodski Varoš i Podvinje..

Predstavlja čvorište glavnih prometnih pravaca u smjeru zapad-istok i sjever-jug. Kroz Slavonski Brod prolaze željeznička pruga Paneuropski Koridor X i autocesta A3 iz zapadne Europe ka Bliskom Istoku, a na rijeci Savi je cestovni most (međunarodni granični prijelaz) koji spaja Hrvatsku i BIH. Grad je lociran na pola puta između Zagreba i Beograda, na južnom rubu Panonske ravnice, između obronaka Dilja na sjeveru, i rijeke Save na jugu.

Prema posljednjem popisu RH iz 2011.g., grad broji 59.141 stanovnika, dok zajedno s prigradskim naseljima ima 64.612 stanovnika.

Danas u Slavonskom Brodu postoji Strojarski fakultet, Učiteljski fakultet Osijek- dislocirani studij Slavonski Brod, Veleučilište s 3 smjera, osam srednjih škola, jedanaest osnovnih škola i jedna osnovna i srednja glazbena škola. Od ustanova predškolskog odgoja, u gradu postoji 9 dječjih vrtića, centar za rehabilitaciju i odgoj djece s teškoćama u razvoju i jedna glazbeno-jezična radionica.

Od najpoznatijih Brođanki i Brođana treba istaknuti spisateljicu Ivanu Brlić-Mažuranić, poznatog pjesnika Dragutina Tadijanovića, Miu Čorak Slavenska, primabalerinu svjetskoga glasa (HNK, Metropolitan, Scala itd.), nogometaša Marija Mandžukića, te mnoge druge.

Grad Slavonski Brod bio je proglašen najljepšim gradom u Hrvatskoj, po izboru "Hrvatske turističke zajednice" za 2009. godinu.


Krešimir Grčević
 


Molimo prijavite se prije komentiranja
Nemate profil? Registrirajte se ovdje

Korisnik:

Lozinka:

Zapamti me:Powered by N-13 News